5

lataa

  • Beagle-aluksen kapteeni Robert Fitzroy

5. Buenos Airesista Santa Fehen

Charles Darwinin lisäksi Beagle-aluksen kapteeni Robert Fitzroy oli kuuluisa henkilö aikanaan. Ennen tutkimusmatkaa, jolle Darwin osallistui, Fitzroy oli jo kertaalleen käynyt Etelä-Amerikassa Beagle-aluksella. Tulimaasta hän oli tuonut Englantiin neljä alkuperäisasukasta (fueguino), mutta kun yksi heistä kuoli isorokkoon, päätti kapteeni palauttaa kolme elossa olevaa mahdollisimman pikaisesti heidän kotimaahansa. Darwin kirjoittaakin useaan otteeseen laivalla olevista Tulimaan asukkaista.

Kapteeni Fitzroy oli toisen Etelä-Amerikan matkan alkaessa 26 -vuotias, vain neljä vuotta Darwinia vanhempi. Matkan aikana heistä tuli läheiset ystävät ja ystävyys jatkui pitkään reissun jälkeenkin. Darwinin julkaistua Lajien synty -teoksensa uskonnollinen Fitzroy asettui kuitenkin voimakkaasti vastustamaan kirjan esittämää evoluutioteoriaa.

Kapteenin ammatin lisäksi Fitzroy oli Englannin parlamentin jäsen jonkin aikaa, toimi kaksi vuotta Uuden-Seelannin kuvernöörinä ja ennen kaikkea oli kuuluisa meteorologi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *