12

lataa

  • Koralliriuttojen sijainti maapallolla

12. Tahiti

Tahiti on Tyynenmeren saari, joka tunnetaan erinomaisena sukelluskohteena koralliriuttojen vuoksi. Myös Charles Darwin oli geologina kiinnostunut erilaisista koralliriutoista ja ennen kaikkea niiden muodostumisesta. Matkapäiväkirjassa Darwin omistaa kokonaisen luvun havainnoilleen koralliriutoista, joita hän tutkii pääosin Intian valtameressä sijaitsevilla Keelinginsaarilla (Kookossaarilla).

Koralliriuttoja esiintyy pääasiallisesti vähäravinteisissa paikoissa, joissa meriveden lämpötila on vähintään +20 celsiusastetta. Riuttoja muodostavat korallieläimet, joiden kalkkikivestä koostuvat jäänteet kasautuvat vuosisatojen kuluessa kasvuston alle. Koralliriutat muodostavat elinympäristön valtavalle määrälle erilaisia eliöitä ja ne ovat ns. monimuotoisuuskeskuksia (hotspot). Hotspot-alueilla luonnon monimuotoisuus (biodiversiteetti) on poikkeuksellisen suurta.

Ihmisen toiminta on vaarantanut koralliriuttojen tulevaisuuden. Ilmastonmuutos (meriveden lämpeneminen ja happamoituminen), kalastus ja saastuminen voivat häiritä kohtalokkain seurauksin koralliriutan ekosysteemiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *